Bylinkový

Ingredience:

1 dcl vody, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli a mletého pepře, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička bazalky, snítka čerstvého kopru, petrželová nať

Postup:

Ve vodě smícháme olej, šťávu z citronu, sůl a pepř. Přidáme nasekaný kopr a petrželku a doladíme bazalkou.

 

Paprikový

Ingredience:

3 lžíce mléka, 100 g majolky, 1 lžička mleté sladké papriky a pálivé papriky, zelený paprikový lusk, sůl

Postup:

Paprikový lusk omyjeme a nastrouháme. Přidáme majolku, mléko a dochutíme kořením.

 

Ďábelský s jogurtem

Ingredience:

100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 50 g sterilovaných okurek, 50 g kečupu, 30 g kapií, 30 g cibule, 15 g feferonek, worcesterová omáčka, sůl, cukr, citronová šťáva

Postup:

Jogurt, kečup a majolku promícháme s nadrobno nakrájenými okurkami, feferonkami kapiemi a cibulí. Přidáme cukr, sůl, worcester a citronovou šťávu.

 

Americký

Ingredience:

50 g bílého jogurtu, 100 g majolky, 50 g rajčatového protlaku, 1 lžička octa, pepř, sůl

Postup:

Majolku smícháme s jogurtem, protlakem, pepřem, octem a solí.

 

Česnekový

Ingredience:

1 dcl vody, 5 stroužků česneku, 1 lžíce olivového oleje, špetka moučkového cukru, špetka soli, špetka mletého pepře

Postup:

Ve vodě rozmícháme olej, cukr, sůl a pepř a posléze najemno nasekaný česnek. Dresink necháme odležet přes noc a před použitím scedíme kvůli kouskům česneku.

 

Smetanový

Ingredience:

0,2 kysané smetany, špetka soli, špetka mletého pepře, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička moučkového cukru

Postup:

Zakysanou smetanu promícháme se všemi ostatními ingrediencemi.

 

Avokádový

Ingredience:

1 lžíce kysané smetany, 1 zralé avokádo, sůl                                                                 

Postup: Dužninu z avokáda smícháme se smetanou, dochutíme solí a důkladně promícháme.

 

Francouzský

Ingredience:

1 lžíce vinného octa, 9 lžic olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, špetka cukru                                                           

Postup:

Všechny suroviny spolu promícháme a směs vložíme do sklenice s uzávěrem, kterou přes noc uložíme do ledničky. Před upotřebením řádně protřepeme.

 

Hořčicový

Ingredience:

2 lžíce plnotučné hořčice, špetka mletého pepře, 1 feferonka, 1 lžička olivového oleje.                                                                              

Postup:

Do hořčice vmícháme olej a pepř a nakonec přidáme nasekanou feferonku.