Cuketa
Bramborový dort
Ingredience
900 g syrových brambor, 1 mladá cuketa, 200 ml smetany na vaření, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžíce posekané petrželové nati, 1 lžička oregana, kousek másla, 200 g tvrdého sýra, 3 naťové cibulky, 3 ředkvičky
Postup
Brambory i cuketu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve smetaně rozmícháme rozmačkaný česnek, bylinky, osolíme a opepříme. Dortovou formu vymažeme máslem. Střídavě do ní skládáme vrstvy brambor a cukety. Každou vrstvu osolíme, pokropíme ochucenou smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Formu uzavřeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 60 minutách alobal sejmeme a dopečeme dozlatova. Po vytáhnutí z trouby necháme ve formě částečně vychladnout. Odstraníme boční část formy a dort ozdobíme cibulovou natí a nakrájenými ředkvičkami.
Balkánský pekáč
Ingredience
cuketa, brambory, rajčata, cibule, česnek, tvrdý sýr, balkánský sýr, sůl, mletý pepř, sušená bazalka, olivový olej, zelená petrželka
Postup
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka a oloupeme. Oloupané brambory, cuketu, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, jsou-li moc velká, přepůlíme je. Česnek nakrájíme na drobné kousíčky, tvrdý sýr na tenké čtverečky nebo obdélníčky, balkánský sýr na kostičky.
Pekáč nebo zapékací misku vytřeme olejem a naskládáme do ní nastřídačku brambory, cuketu, rajčata, cibuli a tvrdý sýr. Posolíme, opepříme, posypeme bazalkou a kostičkami balkánského sýra. Nakonec pokapeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 minut. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Konzumujeme samotné nebo s chlebem.
Andulčina cuketa
Ingredience
500 g kuřecích prsou, 1 střední cuketa, 1 cibule, 1 paprika, kousek pórku, olej, sůl, adžika (nebo jiné oblíbené koření), drcený kmín, 150 g tvrdého sýra, 250 g těstovin
Postup
Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem a scedíme.
Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, okořeníme a za stálého míchání opečeme doměkka. Pak osolíme a přidáme na kousky pokrájenou cuketu, papriku a pórek. Okmínujeme, promícháme, podlijeme trošičkou vody a asi pět minut podusíme. Pak vmícháme okapané těstoviny, směs přemístíme do pekáče vytřeného olejem, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme na 10 minut zapéct do trouby (200°C).
Místo masa je možné použít houby, případně oboje.
Bramborový koláč s cuketou a sýrem
Ingredience
těsto: 300 g polohrubé mouky, 200 g vychladlých vařených brambor, 90 g hery, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladké mleté papriky, svazek zelené petrželky
náplň: 1 cuketa, drcený kmín, oregano, 3 - 4 stroužky česneku, 50 g másla, 150 g tvrdého sýra
Postup
Na vále smícháme mouku se solí, mletou paprikou, práškem do pečiva a posekanou zelenou petrželkou. Přidáme na kousky nakrájenou změklou heru a najemno nastrouhané brambory. Rukama zpracujeme těsto (zezačátku se zdá, že bude moc tuhé ale po chvíli zpracovávání změkne). Máslo rozpustíme a důkladně jím vymažeme koláčovou formu nebo pekáček. Do zbytku másla rozmačkáme česnek. Těsto zformujeme do kulatého bochánku, rukama zploštíme, dáme do formy a rozmačkáme po celé ploše. Poklademe na tenká kolečka pokrájenou cuketou. Cuketu posolíme, poprášíme kmínem a oreganem a potřeme česnekovým máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ztlumíme na 180°C a pečeme 30 minut. Pak vyndáme z trouby, koláč posypeme strouhaným sýrem, vrátíme do trouby a necháme ještě asi 5 minut péct aby se sýr rozpustil.
Cukeťáci
Ingredience
2,5 kg cukety, 2 vejce, 8 vrchovatých lžic hladké mouky, 4 lžičky mletého kmínu, 6-8 stroužků česneku, 4 lžičky soli
Postup
Oloupané cukety (mladé loupat nemusíme) nastrouháme, posolíme a necháme postát. Za půl hodiny slijeme puštěnou vodu, vymačkáme a promícháme s vejci, kmínem, rozmačkaným česnekem a moukou. Musí vzniknout těsto hustější než na bramboráky. V případě potřeby přidáme víc mouky.
Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran placky, menší a tlustší než bramboráky.
Masožravcům můžeme do těsta přimíchat na drobné kostičky pokrájenou uzeninu.
Cuketa po řecku
Ingredience
4 malé cukety, 2 papriky, 5 malých červených cibulí, 3 větvičky tymiánu, 2 lžíce olivého oleje, 4 rajčata, 200 g sýru Feta (nebo Tofu), černé olivy, sůl, mletý pepř, 1 lžíce balsamikového octa
Postup
Cukety nakrájíme na kostky a rozložíme na plech. Posypeme je nakrájenými paprikami a cibulemi pokrájenými na měsíčky. Přidáme tymián, všechno pokropíme olivovým olejem a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Zatím spaříme a oloupeme rajčata, pokrájíme na osminky, sýr na kostičky, olivy na kolečka.
Po 20 minutách plech vytáhneme z trouby, přisypeme rajčata, sýr a olivy, všechno osolíme a opepříme, plech vrátíme zpátky do trouby a dopečeme ještě 15 minut. Hotové pokropíme octem.
Podáváme s chlebem nebo těstovinami či rýží.
Cuketa pro gurmány
Ingredience
cukety, libovolný salám, tvrdý sýr, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Postup
Oloupané cukety nakrájíme na kolečka, z obou stran osolíme a necháme aspoň půl hodiny vypotit. Vodu slijeme, kolečka cukety osušíme. Na každé kolečko připlácneme plátek sýra a kolečko salámu. Pak celé obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka. Smažíme v rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.
Ingredience
2 středně velké cukety, 4 vejce, 100 g tvrdého sýra, 4 lžíce hladké mouky, sůl, olej na smažení
Postup
Cukety nakrájíme na kolečka asi 1 cm tlustá, každé posolíme z obou stran a necháme v misce asi hodinu. Vejce rozmícháme s moukou a strouhaným sýrem a osolíme (pozor, některý sýr je dost slaný). Z cuket slijeme puštěnou vodu, každé kolečko osušíme a namočíme do těstíčka. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Cuketa zapečená s masem a rajčaty
Ingredience
2 cukety, 3 kuřecí prsní řízky, 3-4 rajčata, čerstvá bazalka, 3-4 lžíce oleje, worchestrová omáčka, sůl, mletý pepř, 6-10 stroužků česneku, 100 g tvrdého sýra, 1/2 plechovky mléka Tatra, 1 menší vejce
Postup
Maso nakrájíme na kousky, promícháme s olejem a trochou worchestrové omáčky a necháme hodinu uležet. Pak ho na rozpálené pánvi opečeme dozlatova, osolíme, opepříme a promícháme s rozmačkaným česnekem.
Cukety oloupeme a nakrájíme na kolečka. Naskládáme je na dno pekáče a osolíme. Na ně navrstvíme opečené maso a pokryjeme ho kolečky rajčat. Posypeme lístky bazalky. Nastrouhaný sýr smícháme s mlékeme a vejcem a rozlijeme po povrchu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut.
Můžeme podávat samotné, hladovci mohou přikousnout čerstvý chléb, případně vařené brambory.
Cuketová čína
Ingredience
2 - 3 mladé cukety, olej, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka chilli, špetka karí, sójová omáčka, sůl, mletý pepř
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cukety omyjeme, neloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli na pánvi osmahneme. Poprášíme mletou paprikou, přihodíme špetku chilli a dva pokrájené stroužky česneku. Krátce osmahneme a do pánve přidáme cukety. Orestujeme. Cuketovou směs podlijeme malým množstvím vody a krátce podusíme. Když je cuketa měkká ( ne rozvařená), směs dochutíme karí, sójovou omáčkou, pepřem a solí. Přimícháme zbylý česnek. Podáváme samostatně nebo s pečivem, dobrá je i s tatarskou omáčkou.
Cuketová omáčka s kuřetem
Ingredience
1 kuře, 1 větší nebo 2 malé cukety, 1 velká cibule, 10 kuliček nového koření, 1 lžíce majoránky, sůl, mletý pepř, 250 ml smetany na vaření, 2 lžíce octa, kmín
Postup
Oloupané cukety nastrouháme na pekáč. Přidáme nové koření, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme smetanou, přidáme ocet a podlijeme trochu vodou. Na to položíme osolené kousky kuřete, okmínujeme, posypeme drobně pokrájenou cibulí a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (220°C). Pečeme asi hodinu, před dopečením odkryjeme aby maso zezlátlo.
Cuketová pánev
Ingredience
1 malá zelená cuketa, 1 malá žlutá cuketa, 1/2 červené papriky, 1 malá cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, tymián, hrst strouhaného tvrdého sýra
Postup
Cukety nakrájíme na tenká kolečka, cibuli a česnek nadrobno, papriku na nudličky. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a česnek a přidáme cukety s paprikou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu a za stálého míchání opékáme doměkka. Ještě horké posypeme na talíři strouhaným sýrem. Podáváme s pečivem.
Cuketová pochoutka
Ingredience
2 menší cukety (asi 500-600 g), 2 velké cibule, 300 g anglické slaniny (nahrazuju šunkovým nebo dietním salámem), 150 g tvrdého sýra, 200 g hrubé mouky, 6 lžic oleje (používám olivový), 1 prášek do pečiva, 4 vejce, sůl, pepř
Postup
Omyté cukety nastrouháme i se slupkou a promícháme s nastrouhaným sýrem, uzeninou nakrájenou na kostičky (já ji strouhám na robotu společně s cuketou a sýrem), nadrobno nakrájenou cibulí, žloutky, olejem a moukou smíchanou s práškem do pečiva. Osolíme, opepříme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Směs urovnáme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče a v předehřáté troubě upečeme dozlatova (asi 30 minut při 190°C). Výborně chutná teplé i studené.
Cuketové karbenátky s bazalkou
Ingredience
500 g mletého masa, 1 cuketa, 1 vejce, 2 vrchovaté lžíce strouhanky, velká hrst bazalkových listů, sůl, mletý pepř, majoránka, 5 stroužků česneku, 2 vrchovaté lžíce rajského protlaku, 2 lžíce solamylu
Postup
Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s vejcem, protlakem, rozmačkaným česnekem a strouhankou. Cuketu nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Bazalkové listy posekáme najemno a oboje vmícháme do masa. Přimícháme solamyl. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Rukama namočenýma ve studené vodě formujeme kulaté placičky a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 minut.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami přelitými rozpuštěným máslem a zeleninovým salátem.
Cuketové lečo
Ingredience
1 malá cuketka, 3 rajčata, 3 vejce, 1 cibule, 2-3 nožičky tenkých párků (nebo jiná uzenina), sůl, mletý pepř, oregano, tvrdý sýr
Postup
Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky, rajčata na kousky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme cuketu a za občasného míchání chvíli podusíme. K částečně změklé cuketě přidáme rajčata a na kolečka pokrájené párky. Osolíme, okořeníme a ještě chvíli podusíme. Až je cuketa úplně měkká, zalijeme obsah pánve celými vejci a mícháme do zhoustnutí. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Cuketové lívanečky
Ingredience
1 menší cuketa (asi 450 g), 1 vejce, 4 lžíce (s mírným kopečkem) celozrnné špaldové mouky (možno nahradit obyčejnou hladkou), sůl, majoránka, dobromysl, česnek
Postup
Cuketu nastrouháme (pokud je mladá, můžeme i se slupkou), osolíme a necháme půl hodiny stát. Pak slijeme puštěnou tekutinu, přidáme vejce, mouku a podle chuti koření a česnek. Promícháme. Lžičkou lijeme do rozpáleného tuku v lívanečníku či na pánvi a z obou stran osmažíme dozlatova.
Pro čtyřčlennou rodinu dělat z dvoj až trojnásobné (radši) dávky!
Cuketové lívanečky s vločkami
Ingredience
200 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí, 30 g krystalového cukru, 200 ml mléka, 3 vejce, 350 g jemně nastrouhané cukety (bez vody), 1-2 hrsti ovesných vloček
Postup
Mouku smícháme s kvasnicemi, cukrem, vlažným mlékem a celými vejci. Vymícháme na hladké těstíčko a necháme asi půl hodiny kynout. Zatím oloupeme a nastrouháme cuketu a necháme postát aby pustila vodu. K nakynutému těstu přidáme cuketu, ovesné vločky, promícháme a na rozpáleném oleji v lívanečníku smažíme malé lívanečky. Odkládáme na papírový ubrousek, aby odsál tuk.
Hotové mažeme čímkoliv co rádi, např.: 1. tvaroh ochutíme vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a obložíme ovocem. 2. lívanečky potřeme povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem nebo ozdobíme lžičkou jogurtu či zakysané smetany. 3. lívanečky potřeme libovolným jogurtem a obložíme ovocem. 4. potřeme je libovolnou marmeládou. ...
Cuketové mističky
Ingredience
2 - 3 mladé cukety, 200 g sýru niva, 150 g šunky nebo šunkového salámu, 2 vejce, kousek másla
Postup
Omyté cukety rozkrájíme na špalíčky a lžičkou vydlabeme vnitřek tak, aby vznikla miska - dno nechat. Sýr nastrouháme, šunku nebo salám nakrájíme nadrobno a oboje promícháme se syrovými vejci. Touto směsí naplníme cuketové mističky (ne úplně plné, pečením směs nabude), naskládáme na máslem vymazaný pekáč, trošku podlijeme vodou a dáme upéct do trouby při 200°C asi 25 minut. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Cuketové soudečky
Ingredience
1 velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, oregano, mletý pepř, olej
Postup
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme na drobno posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut. Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Cuketové špízy
Ingredience
400 g nastrouhané cukety, 200 g tvrdého sýra, 200 g pikantní kobásy, 1 vejce, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 5 stroužků česneku, majoránka, pepř, vegeta, strouhanka, tuk na smažení
Postup
Nastrouhanou cuketu posypeme vegetou a necháme vypotit. Po 20 minutách z ní slijeme a vymačkáme vodu. Přidáme nastrouhaný sýr, nadrobno pokrájenou klobásu, vejce, mouku, rozmačkaný česnek dle chuti, pepř a majoránku. Tvoříme kuličky, obalujem ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.
Podáváme s bramborami a čerstvou zeleninou.
Cuketové zelí
Ingredience
2-3 větší cukety, 2 cibule, sůl, hladká mouka, olej nebo sádlo, pepř, drcený kmín, ocet, krystalový cukr
Postup
Cukety oloupeme, rozkrojíme a vnitřek s jádry vydlabeme. Nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme, opepříme, přidáme kmín a podlijeme vodou. Občas zamícháme. Vaříme doměkka. Zatím nakrájíme cibuli a na oleji či sádle necháme zesklovatět. Přidáme mouku a usmažíme cibulovou zásmažku. Tu přidáme k měkkému zelí a ještě chvilku povaříme. Dochutíme cukrem, octem , případně dosolíme. Podáváme všude tam, kde klasické zelí.
Cuketovo-kokosová buchta
Ingredience
těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 0,75 hrnku krystalového cukru, 1,5 hrnku kokosu, 0,75 hrnku oleje, 3 vejce, 1 hrnek jemně nastrouhané cukety
dále: meruňková marmeláda, 1 čokoláda na vaření, 150 g zakysané smetany
1 hrnek = 300 ml
Postup
V míse důkladně promícháme všechny suroviny na těsto a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme dozlatova (200°C, 15 minut).
Vychladlou buchtu potřeme tenkou vrstvou marmelády. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, smícháme se smetanou a polevu rozetřeme na marmeládu. Necháme ztuhnout.
Cuketový guláš se zeleninou
Ingredience
1 menší cuketa, 5 brambor, 2 rajčata, 1 paprika, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, mletá sladká a pálivá paprika, mletý pepř, majoránka, sůl
Postup
Omytou, popř. oloupanou cuketu nakrájíme spolu s oloupanými brambory na kostičky (asi 2cm). Na oleji (možno přidat kousek nakrájené anglické slaniny) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme cuketu, brambory a na menší kousky nakrájená rajčata a papriku. Osmahneme, posypeme mletou sladkou a trochou pálivé papriky (dle chuti), přidáme pepř a znovu osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme pod pokličkou až je zelenina těměř měkká. Guláš zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v trošce vody (mléka nebo smetany) a za častého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut. Hotový guláš dle chuti dosolíme, přidáme špetku majoránky. Podáváme s chlebem.
Cuketový pekáč
Ingredience
brambory, cukety, mleté maso, libové párky, plechovka fazolí v tomatové omáčce, rajský protlak, cibule, česnek, olej, sůl, mletý pepř, mletá paprika, chilli, drcený kmín, tvrdý sýr - vše v množství "přiměřeně, přiměřeně" podle množství a chuti strávníků
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, po zchládnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cukety nakrájíme na kolečka, z obou stran lehce posolíme a necháme vypotit. Cibuli pokrájíme nadrobno, na rozpáleném oleji necháme zesklovatět a dáme na ni mleté maso. Za stálého míchání opečeme do znědnutí. Osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli. Vmícháme protlak a fazole i s omáčkou, na kousky pokrájené párky, trošku podlijeme vodou a chvíli podusíme (vodu necháme vydusit všechnu). Odstavíme a vmícháme na kousky pokrájený česnek.
Pekáč vytřeme olejem. Na dno naskládáme vrstvu brambor, osolíme a posypeme drceným kmínem. Na brambory rozprostřeme obsah pánve s masem. Poslední vrstva budou cukety, ze kterých jsme slili vodu. Lehce je poprášíme paprikou a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Asi po 25 minutách posypeme cuktety nastrouhaným tvrdým sýrem, vrátíme do trouby a ještě chvíli necháme zapékat do roztavení sýra.
Cuketový závin
Ingredience
500 g listového těsta, 1 kg nastrouhané cukety, 1 cibule, 3 vejce, 150-200 g nivy, mletý pepř, párky nebo klobásy, 1 žloutek nebo vejce na potření, sezamová semínka, olej
Postup
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme cuketu a dusíme, dokud se nevypaří všechna voda. Nesolit! Pak k cuketě nadrobíme sýr a mícháme dokud se nerozpustí. Přidáme vejce a za stálého míchání necháme srazit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Těsto rozpůlíme. Každou polovinu vyválíme na obdélník. Potřeme polovinou cuketové směsi, opepříme, na kraj položíme párky nebo klobásy a zavineme. Přeneseme na plech s papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem a posypeme semínky. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme asi 20 minut.
Cukety na grilu tety Milice
Ingredience
1 kg cukety, 1 lžíce sojové omáčky, 50 ml oleje, 5 stroužků česneku, trochu pálivé papriky, sůl, pepř, kopr
Postup
Menší neoloupané cukety podélně nakrájíme na plátky, posolíme a po hodině slijeme šťávu. Pak je naložíme do marinády z oleje, sojové omáčky, česneku, pepře, kopru a pálivé papriky. Za 3 hodiny můžeme grilovat.
Jsou výborné jako doplněk ke grilovanému masíčku i jen tak samotné. Pokud nemáme kopr, můžem pro změnu dát oregano.
Cukety plněné mletým masem
Ingredience
4 cukety střední velikosti, 2 větší cibule, 5 stroužků česneku, asi 500 g mletého masa, lžička mletého čerstvého zázvou (nemusí být, ale je výborný), 1/2 lžičky chilli, mletý pepř, sůl, 2 rajčata, zelená petrželka, asi 100 g strouhaného sýra, olej
Postup
Cukety podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semeníky. Opečeme na oleji z obou stran, když zvláční, vyndáme a dáme na vymazaný plech. Na oleji osmažíme jemně krájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a smažíme až zbělá. Přidáme koření (1/2 lžičky chilli, pepře, soli) nakonec vmícháme pokrájenou petrželku (čím víc tím líp) a pokrájená rajčata (přidávám ještě lisovaný česnek) a ještě prohřejeme. Touto náplní naplníme připravené cukety hustě zasypeme strouhaným sýrem a při 210 °C zapečeme 15-20 minut.
Podáváme s okurkovým či jiným zeleninovým salátem a nebo pestrou oblohou. Můžeme použít i tatarskou omáčku. Každý dle své chuti.
Fofr cuketa na řecký způsob
Ingredience
500 g cukety, 3 velká rajčata, 200 g balkánského sýra, oregáno, olivový olej
Postup
Cuketu nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce olivového oleje. Když je cuketa měkká, přidáme na pánev nakrájená rajčata a balkánský sýr pokrájený na kostičky, osolíme, posypeme oregánem a mírně prohřejeme (ne příliš dlouho, cca 2 minuty!).
Podáváme s pečivem.
Játra s cuketou
Ingredience
500 g kuřecích jater, 2 nožičky libových párků, 1 velká cibule, 3 rajčata, 1 cuketa, 5-7 stroužků česneku, oregano, mletý pepř,drcený kmín, sůl, 4-5 lžic olivového oleje
Postup
Na pekáč postupně vrstvíme nakrájené suroviny: cibule (na čtvrtkolečka), rajčata (na osminky), cuketa (na kostičky), česnek (na tenké plátky), posypat oreganem, párky (na půlkolečka), játra (na libovolné kousky). Pokapeme olejem, lehce opepříme a okmínujeme. Nesolit, nepodlévat. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Po dvaceti minutách vytáhneme pekáč z trouby, kousky jater otočíme neopečenou stranou nahoru, vrátíme do trouby a dopékáme asi 10 minut. Pak podle chuti osolíme a obsah pekáče zlehka promícháme. Podáváme s chlebem.
Jemné masíčko s cuketou
Ingredience
500 g kuřecích prsou, 1 střední cuketa, 3 naťové cibulky, 250 ml smetany na vaření, 100 g taveného sýra, olej, sůl, provensálské koření, bílý mletý pepř, 2 lžíce solamylu
Postup
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky a smícháme se lžící oleje a dvěma lžícemi solamylu. Dáme do ledničky odpočinout.
Cuketu nakrájíme na kostičky, cibulky i s natí na kolečka.
Na rozpálený olej nasypeme naložené maso a za stálého míchání opékáme dozlatova. Osolíme, okořeníme a přisypeme cuketu a cibuli. Chvíli společně osmahneme, asi 2 minuty, pak zalijeme smetanou, přidáme rozdrobený sýr a a necháme přejít varem (do roztavení sýra). Chceme-li směs řidší, přidáme trošku vody a chviličku povaříme (pozor, ať se cuketa nerozvaří, měla by zůstat křupavá). Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s rýží nebo těstovinami.
Kari cuketa s tofu
Ingredience
500 g cukety, 200 g tofu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička kari, 1 lžička sušené bazalky, sůl, mletý pepř, olivový olej
Postup
Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tofu také nakrájíme na kostky, česnek na jemné plátky. Na malém množství oleje osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Než začne růžovět, přidáme cuketu a česnek. Trošku osolíme a opepříme. Za stálého míchání smažíme, dokud cuketa nezesklovatí. Pak vmícháme kari, bazalku, tofu, a ještě chvilku posmažíme.
Podáváme s krajíčkem celozrnného chleba.
Klobásky v zelenině
Ingredience
400 g tenkých klobás, 1 cuketa, 2 velké cibule, 2-3 rajčata, sůl, mletý pepř, oregano, olej
Postup
Cuketu oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme měkký střed se semeny a tvrdou dužninu nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nahrubo, klobásky a rajčata na kousky.
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a klobásy a osmažíme. Pak přidáme cuketu, rajčata, osolíme, okořeníme a za občasného promíchání dusíme do změknutí cukety.
Podáváme s opečenými bramborami nebo s chlebem.
Kotlety na cuketě
Ingredience
5-6 vepřových kotlet, 2 cibule, 2 cukety, 2 papriky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, provensálské koření, olej, hladká mouka
Postup
Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
Cibuli, cukety a papriky pokrájíme na kousky, česnek na tenké plátky.
Na rozpáleném oleji prudce opečeme maso z obou stran, vyndáme z pánve a udržujeme v teple.
Do výpeku nasypeme cukety, cibuli, papriky, promícháme a krátce osmahneme. Osolíme, okořeníme provensálským kořením, přidáme česnek a směs přesypeme do pekáče nebo zapékací misky. Na ni položíme kotlety, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 20 minutách odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí masa (cca dalších 20 minut). Kdo chce, může chvíli před koncem pečení posypat nastrouhaným tvrdým sýrem nebo nivou.
Podáváme samotné nebo s čímkoliv (brambory, rýže, těstoviny, kuskus, ...).
Letní cuketová večeře
Ingredience
1 středně velká cuketa, 2 cibule, 2 bílé papriky, 3 rajčata, kousek pórku, 100 g šunky, sůl, mletý pepř, oregano, olej, 200 g zakysané smetany
Postup
Papriky a šunku pokrájíme na nudličky, rajčata na libovolné kousky, pórek na kolečka nebo půlkolečka, cuketu na kostičky.
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme papriky, rajčata, pórek, promícháme a chvíli dusíme. Až zelenina trochu zmenší objem, přidáme cuketu, promícháme, osolíme, okořeníme a za občasného míchání dusíme do změknutí. Pak přisypeme šunku, promícháme a necháme prohřát. Nakonec vmícháme smetanu a odstavíme. Podle chuti dosolíme či dopepříme. Podáváme s čerstvým chlebem.
Lilky nebo cukety s tzatziki
Ingredience
1 velký lilek nebo cuketa, sůl, mouka, olej, tvaroh, bílý jogurt, salátová okurka, česnek
Postup
Zeleninu nakrájíme na tenké plátky (cuketu oloupeme), posolíme a necháme vypotit. Poté opláchneme, osušíme a obalujeme v mouce. Smažíme v rozpáleném oleji dokřupava. Podáváme s tzatziky: Okurku oloupeme, nastrouháme, necháme potit, smícháme s tvarohem a jogurtem. Osolíme a přidáme prolisovaný česnek.
Musaka
Ingredience
3 lilky, 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata, 1 cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek
Postup
Brambory pořádně očistíme a uvaříme ve slupce. Po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme v misce asi půl hodiny, aby pustily vodu. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme ho, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali (musíme je spařit vařící vodou aby šla loupat) a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme, až se tekutina vyvaří. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30 - 40 minut (do zezlátnutí povrchu bešamelu).
Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr.
Je to velmi pracné a časově náročné jídlo, ale moc dobré. Místo lilků lze použít cukety.
Omeleta s cuketou
Ingredience
na jednu chlapskou porci: 1-2 vařené brambory, kousek cukety, 4-5 koleček salámu, olej, sůl, mletý pepř, 3 vejce
Postup
Na pánvi rozpálíme trochu oleje. Brambory nakrájíme na kolečka, cuketu na čtvrtkolečka, nasypeme na pánev a osmažíme. Pak brambory i cuktetu rovnoměrně rozmístíme na pánvi a zalijeme vejci rozšlehanými se třemi lžícemi vody a už nemícháme. Plotýnku ztlumíme na minimum, vejce lehce osolíme, opepříme a posypeme na proužky nakrájeným salámem. Pomaličku dosmažíme do úplného ztuhnutí vajec. Hotovou omeletu ozdobíme zeleninou a podáváme s chlebem.
Pečená cuketa
Ingredience
2-3 mladé cukety, sůl, asi 100 ml oleje, 1 lžička drceného kmínu, 3-5 stroužků česneku, na špičku nože chilli, 1 lžička oregana, 125 g balkánského sýra
Postup
Cukety nakrájíme na kolečka o tloušťce 1 cm, z obou stran posolíme a necháme hodinu vypotit. Olej smícháme se špetkou soli, kořením a rozmačkaným česnekem. Z cuket slijeme vodu. Polovinu jich naskládáme do pekáče nebo zapékací misky, pokapeme olejovou směsí a posypeme polovinou sýra, který jsme nakrájeli na kostičky. Naskládáme druhou polovinu cukety, posypeme druhou polovinou sýra a rovnoměrně zalijeme zbytkem směsi. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 minut. Podáváme teplé, kdo chce, může přikousnout pečivo. Případně by se to dalo použít jako příloha k masu.
Pikantní pečená cuketa
Ingredience
4-5 mladých cuket, sůl
marináda: 100 ml olivového oleje, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky chilli, špetka mletého pepře, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžičky oregana
Postup
Omyté cukety nakrájíme na řezy silné asi 1 cm. Z obou stran osolíme a necháme vypotit asi 45-60 minut.
Zatím připravíme marinádu důkladným promícháním všech surovin.
Z cuket slijeme puštěnou vodu, osušíme je a naložíme do marinády na 1-3 hodiny.
Naložené cukety naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby a 15-20 minut pečeme při 220°C.
Podáváme samotné s čerstvou zeleninou, nebo jako přílohu k masu, nebo místo masa s bramborami, ... jak kdo chce.
Slaná cuketová bábovka
Ingredience
700 g mladé cukety (jsou to 2 menší), 2 velké cibule, 300 g uzeniny (salám, kabanos, špekáčky), 150 g tvrdého sýra, 4 vejce, 200 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, velká hrst ovesných vloček, hrst slunečnicových semínek, 7 lžic olivového oleje, sůl, mletý pepř, majoránka
Postup
Cuketu nahrubo nastrouháme (i se slupkou), posolíme a necháme postát. Zatím nahrubo nastrouháme uzeninu, sýr a cibuli. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Bábovkovou formu pořádně vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
Z cukety slijeme puštěnou vodu, přidáme ostatní nastrouhané suroviny, žloutky a dobře promícháme. Pak vmícháme mouku s práškem, ovesné vločky, semínka, špetku pepře a majoránku. Nakonec zlehka zamícháme sníh.
Hmotu nalijeme do bábovkové formy (nebo dvou menších, lépe se propeče) a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu, 45-60 minut.
Chutná teplá i studená, nejlépe se zeleninovým salátem.
Smažená cuketa
Ingredience
cukety, hladká mouka, vejce, strouhanka, sůl, tuk na smažení
Postup
Oloupanou cuketu nakrájíme na kolečka. Z obou stran osolíme a necháme aspoň půl hodiny vypotit. Potom kolečka osušíme, obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a v rozpáleném tuku smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s brabmorami a zeleninovým salátem.
Těstovinová rýže se zeleninou
Ingredience
300 g těstovinové rýže, 1 mladá cuketa, 3 rajčata, 1/2 žluté papriky, 1/2 zelené papriky, 150 g šunky nebo šunkového salámu (není nutné), 1 cibule, sůl, pepř, 150 g tvrdého sýra, olej
Postup
Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli dorůžova. Přidáme na drobné kousky pokrájenou cuketu, papriku a rajčata, osolíme, opepříme a chvíli smažíme (ne moc, jenom do změknutí zeleniny, nesmí být rozvařená). Ke konci přidáme pokrájenou šunku a necháme prohřát. Nakonec vmícháme uvařenou scezenou těstovinovou rýži. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme bylinkami.
Těstoviny s dušenou cuketou
Ingredience
400 g těstovin, 1 cuketa, olivový olej, bylinková sůl (použila jsem obyčejnou), oregano, mletý bílý pepř, 1 lžíce bazalkového pesta, 1 lžíce sojové omáčky, tvrdý sýr
Postup
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Cuketu pokrájíme na kostičky (mladou i se slupkou) a dáme na rozehřátý olivový olej. Osolíme, okořeníme, přidáme sojovou omáčku, promícháme a dusíme doměkka. Uvařené scezené těstoviny dáme do mísy, přidáme podušenou cuketu (bez puštěné tekutiny), promícháme, přidáme několik lžic olivového oleje a pesto a znovu důkladně promícháme. Na talíři sypeme strouhaným sýrem.
Můžeme konzumovat samostatně jako lehké jídlo. Masožravcům přidáme na talíř kus pečeného kuřete.
Zapékaná cuketa
Ingredience
1 cuketa, 1/2 kg mletého masa, 200 g rýže, 1 cibule, sýr na strouhání, smetana, česnek, sůl, černý pepř, sladká paprika, olej, tuk na vymazání, muškátový oříšek
Postup
Rýži uvaříme klasickým způsobem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme lehce na oleji. Přidáme mleté maso a koření a dusíme do změknutí masa. Cuketu nakrájíme na kostičky a rozložíme do zapékací mísy vymazané tukem. Na ni navrstvíme maso a nakonec uvařenou rýži. Celé zalijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme přidat špetku muškátového oříšku. Zapékáme cca 20 minut.
Polévka z cukety
2 cukety, 1 l vody, masox, 1 cibule, máslo, dětská krupička
Na másle zpěněnou cibuli a nakrájené cukety dusíme chvíli s kostkou masoxu, pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou z másla a dětské krupičky a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou, zjemnit trochou smetany, přidat petrželovou nať a servírovat s osmaženou houskou.
Bramboro-cuketový krém
2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic kyselé smetany, máslo, pepř, muškátový oříšek, sůl
Cukety a brambory nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, cukety na ní podusíme, zalijeme ¾ l vody, přidáme brambory, sůl, pepř a uvaříme. Rozmixujeme, zalijeme zakysanou smetanou, dochutíme muškátovým oříškem a na talíři zasypeme kostičkami opečeného chleba.
Cuketová polévka krémová s cibulí
3 cukety, ¼ kg cibule, ½ l mléka, paprika, sůl
Cukety a cibuli nakrájíme a rozvaříme v malém množství vody, rozmixujeme, zaprášíme paprikou, osolíme, zalijeme mlékem a ještě chvíli povaříme.
Cuketová orientální polévka
3 cukety, 200 g mletého masa, vývar z masoxu, 1 cibule, 2 lžíce oleje, šálek čerstvých pokrájených hub nebo odpoví-dající množství sušených, předem namočených, zázvor, glutasol, lžíce sójové omáčky, sklenka bílého vína, citronová šťáva, pepř nebo chilli, škrobová moučka.
Mleté maso s pokrájenou cibulí opečeme na oleji, zalijeme vývarem, přidáme houby a vaříme asi 30 minut. Pak přidáme nakrájené cukety, zázvor, sójovou omáčku a škrobovou moučku, rozmíchanou v trošce studené vody, a vaříme dalších 15 minut. Nakonec dochutíme glutasolem, citronovou šťávou, pálivým kořením a skleničkou bílého vína.
Cuketová italská polévka
1 cuketa, 20 g másla, 1 cibule, ¼ l smetany na šlehání, lžíce hladké mouky, 2 brambory, mletá paprika, petržel nebo kopr, sůl
Na másle zpěníme cibuli, přidáme papriku a nakrájenou cuketu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Zjemníme smeta-nou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, a ještě chvíli povaříme. Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrá-jené vařené brambory a petržel nebo kopr.
Cuketová polévka zvaná Naděje
2 cukety, 200 g brambor, petržel, mrkev, menší celer, cibule, 200 g rajčat, 3 lžíce másla, kysaná smetana, naťová zelenina, 1,5 l vývaru, sůl
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a mírně osmahneme na másle. Brambory nakrájíme na kostky a vše vložíme do vroucího vývaru. Omyté cukety opečeme v troubě a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a povaříme ve vývaru spolu s nakrájenými rajčaty ještě asi 5 minut. Před podáním zjemníme smetanou a posypeme jemně sekanou zelenou natí.
Cuketová houbová polévka
2 cukety, rajče, cibule, ½ l mléka, 30 g másla, špetka cukru, 2 žloutky, pepř, sůl
Cukety, cibuli a rajče rozdusíme v troše vody. Rozmixujeme, přidáme horké mléko, máslo, masox, cukr, sůl, pepř a ne-cháme přejít varem. Nakonec zjemníme žloutky, rozmíchanými v troše mléka. Už nevaříme.
Minestrone jako pro batolata
2 cukety, malá cibule, mrkev, vařený brambor, 120 g hrášku, ¾ l vývaru, 15 g másla, 90 g těstovin, strouhaný ementál, petrželka, sůl
Nakrájenou cibuli, celer, mrkev, cukety, brambor a hrášek vložíme do vřelého vývaru a uvaříme. Zeleninu v polévce rozmixujeme, přidáme máslo, sůl a předem uvařené těstoviny a přihřejeme. Před podáváním vmícháme strouhaný sýr a petrželku.
Cuketová polévka krémová s rajčetem
2 cukety, rajče, cibule, ½ l mléka, 30 g másla, špetka cukru, 2 žloutky, pepř, sůl
Cukety, cibuli a rajče rozdusíme v troše vody. Rozmixujeme, přidáme horké mléko, máslo, masox, cukr, sůl, pepř a ne-cháme přejít varem. Nakonec zjemníme žloutky, rozmíchanými v troše mléka. Už nevaříme.
Cuketová polévka krémová s pórkem
2 cukety, 150 g pórku, 125 g fazolek, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic másla, ¼ l smetany, žloutek, osmažená houska, sůl
Nakrájené cukety a pórek mírně osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme, přidáme část másla, podusíme a rozmixujeme. Fazolky nakrájíme a uvaříme zvlášť. Vodu neslijeme. Přidáme rozmixovanou zeleninu, zahustíme jíš-kou z hladké mouky a povaříme. Zjemníme smetanou se žloutkem a podáváme s osmaženou houskou.
Cuketová bílá polévka
1 cuketa, kedlubna, kousek celeru, petržel, pórek, 2 lžíce ovesných vloček, tavený sýr, lžička karí, ¼ l mléka, sůl
Zeleninu nastrouháme na hrubším struhadle a s nakrájeným pórkem uvaříme ve slané vodě. Ovesné vločky rozmixu-jeme v mléce, sýr nakrájíme vidličkou na plátky, aby se lépe rozvařil, a přidáme do polévky. Okořeníme a ještě krátce povaříme.
Dušenina z cuket a jablek
2 cukety, ½ kg kyselejších jablek, cibule, slanina, 2 lžíce cukru,majoránka, sůl, pepř
Na kousku slaniny osmažíme malou cibulku, přidáme nakrájené cukety, osolíme, opepříme, osladíme a bez míchání podusíme. Je-li třeba, můžeme přidat asi dvě lžíce vody. Jádřinců zbavená jablka nakrájíme na osminky, přidáme k cuketám a ještě 5 minut společně dusíme. Jablka mají být měkká, ale nerozvařená. Podle chuti přikořeníme majoránkou nebo raději oreganem.
Zámecké cukety
cukety, máslo, sůl
Cukety nakrájíme na větší kousky, povaříme v osolené vodě, ocedíme a na másle opékáme dozlatova. Podáváme s brambory nejlépe rovněž opečenými nebo jako přívarek.
Limuzín
4 menší cukety, 4 vejce, cibule, máslo, petrželka, sůl
Na hranolky nakrájené cukety podusíme na zpěněné cibuli, zalijeme vajíčky a necháme zhoustnout. Sypeme petrželkou.
Cukety s rajčaty
5 mladých cuket, ¾ kg rajčat, 2 cibule, bazalka, petržel, estragon, olej, pepř, sůl
Na rozpálený olej dáme oloupaná rajčata, nakrájenou cibuli, bazalku, petržel a na mírném ohni asi čtvrt hodiny dusíme. Mezitím cukety rozkrájíme podélně na čtvrtky, necháme osolené vypotit, a pak vše společně dusíme ještě asi 35 minut. Před podáváním okořeníme estragonem. Výborně chutná s chlebem s máslem.
Neapolské cukety s uzeným masem
3 cukety, 4 uzené kotlety, 4 párky, 2 cibule, 2 jablka, 3 dl vývaru, husí sádlo, bílé víno, pepř, sůl
Cibuli zpěníme na husím sádle, přidáme nahrubo nastrouhané cukety a jablka, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a bílým vínem a pod pokličkou dusíme. Za chvíli přidáme uzené kotlety a dusíme dále. Hotové cukety navršíme na mísu, obložíme kotletami a horkými párky. Podáváme s bramborem.
Cukety na smetaně
4 cukety, 60 g másla, 40 g mouky, ¼ l kyselé smetany, citron, kopr, sůl
Drobně nakrájené cukety podusíme na másle, podlijeme, osolíme, zaprášíme hladkou moukou, povaříme, zalijeme smetanou se sekaným koprem, necháme přejít varem a podle chuti přisladíme a okyselíme citronem.
Dušené cukety
4 cukety, 3 lžíce sádla, cibule, ocet, cukr, lžíce hladké mouky nebo středně velký brambor, kmín, sůl
Cukety nastrouháme na nudličky a na cedníku přelijeme vařící vodou. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme okapané cukety, sůl, kmín, tři lžíce vody, zamícháme a dusíme. Když jsou skoro měkké, zaprášíme je moukou nebo zahustíme oloupaným, jemně nastrouhaným bramborem, dochutíme lžičkou cukru a lžící octa, promícháme a dovaříme.
Špagety s cuketou a houbami
cuketa, 200 g žampionů, 350 g špaget, 4 plátky anglické slaniny, 30 g másla, lžíce olovového oleje, cibule, 6 lžic vody, citronová šťáva, strouhaný parmazán, sůl
Na másle osmažíme cibuli, přidáme olej a smažíme se slaninou, vmícháme nakrájenou cuketu, podusíme 5 minut, zalijeme vodou a dusíme dalších deset minut, přidáme žampiony, citronovou šťávu, sůl a dusíme ještě pět minut. Mezitím uvaříme špagety, ocedíme, vložíme do nahřáté misky, zalijeme cuketovou směsí a podáváme se strouhaným parmazánem.
Provensálská cuketa
2 cukety, 5 stroužků česneku, 50 g nivy, 100 g ementálu, bazalka, petrželka, sůl
Ve slané vodě s trochou bazalky dusíme na kostky nakrájené cukety. Pastu z rozetřeného česneku, soli, strouhané nivy, másla a bazalky smícháme s dušenými cuketami. Nakonec posypeme strouhaným ementálem. Podáváme s brambory.
Římská cuketa
2 cukety, 3 stroužky česneku, lžička petrželky, šálek vývaru, 2 lžíce protlaku, strouhaný sýr, pepř, sůl
Česnek nakrájíme na plátky a osmahneme na oleji s nasekanou petrželkou, přidáme na kostky nakrájené cukety, osolí-me, opepříme, vmícháme protlak, zalijeme vývarem a dusíme do zhoustnutí. Hotové jídlo posypeme sýrem a podáváme s rýží nebo brambory.
Kreolská cuketa
4 cukety, 4 rajčata, 2 papriky, velká cibule, stroužek česneku, petrželka, olej, strouhaný sýr, pepř, sůl
Cukety nakrájíme na centimetrová kolečka, ostatní zeleninu nadrobno. Na oleji podusíme prolisovaný česnek, papriky a cibuli, po chvíli přidáme cukety, mírně podlijme a dusíme dalších asi dvacet minut, pak přisypeme rajčata, osolíme, opepříme a ještě chvíli dusíme. Hotové sypeme strouhaným sýrem. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
Cuketa po uhersku
2 cukety, cibule, mouka, 1/8 l kysané smetany, ocet, hrneček vývaru, drcený kmín, mletá paprika, olej, sůl
Cukety nakrájíme na hranolky, osolíme, posypeme drceným kmínem a necháme okapat. Osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, přidáme cukety, papriku, ocet a vývar a dusíme. Před dokončením zalijeme kysanou smetanou. Podáváme s chlebem.
Cuketový kotlík
2 cukety, 150 g točeného salámu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 papriky, máslo, tymián, bazalka, sůl, kečup
Cukety nakrájíme na hranolky, salám na kostky, cibuli na kolečka a dusíme. Postupně přidáme prolisovaný česnek, sůl a koření, proužky papriky a nakonec pokrájená rajčata. Po dvaceti minutách zalijeme kečupem a dusíme dalších pět mi-nut. Jíme s chlebem, nejlépe opečeným.
Bruselské soté
2 cukety, 200 g vepřových ledvinek, 200 g roštěnce nebo svíčkové, 200 g vepřové kýty, 200 g žampionů, cibule, máslo nebo olej, 1 dl smetany na šlehání, glutasol, pepř, sůl
Maso nakrájíme na nudličky a zprudka opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, žampiony a cukety, opepříme a dusíme. Před dokončením posolíme, přichutíme glutasolem a zalijeme smetanou. Necháme přejít var a podáváme s rýží nebo bramborem.
Rizoto italského venkovana
cuketa, 120 g hrášku, 2 pórky, 250 g rajčat, 1/2 l kuřecího vývaru, cibule, strouhaný parmazán, 400 g rýže, olej, pepř, sůl
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme plátky cukety, hrášek a pokrájený pórek a dusíme. Rajčata spaříme, oloupeme a dusí-me dál se zeleninovou směsí. Nakonec vmícháme rýži, vývar, pepř a sůl a pokračujeme v dušení, dokud není rýže měkká. Před koncem přidáme máslo a sýr, necháme ho roztavit a podáváme. Na talíři sypeme další dávkou strouhaného sýra.
Ďábelská cuketová omáčka
5 cuket, lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhané cibule, 2 žloutky, 4 lžíce octa, lžička ostré hořčice, lžička pepře, lžička soli, 2 lžičky chilli, lžička cukru, smetana
Cukety uvaříme a propasírujeme. Hořčici smícháme s octem, postupně vmícháme ostatní přísady. Křen musí být čerstvě nastrouhaný, místo cibule lze použít i česnek. Nakonec smícháme s cuketami a přidáme smetanu.
Salámové košíčky plněné cuketou
2 cukety, 250 g salámu, tavený sýr, kyselá smetana, olej, pepř, sůl
Cukety nastrouháme, podusíme na oleji (místo soli můžeme přidat něco masoxu), okořeníme mletým pepřem nebo podle chuti třeba bazalkou, oreganem nebo i tymiánem, případně trochu zahustíme taveným sýrem. Salám neloupeme, nakrájíme na plátky a po jedné straně opečeme na oleji. Vzniklé košíčky plníme cuketou. Navrch ozdobíme lžičkou kyselé smetany. Podáváme s bramborovou kaší.
Karí z cuket
2 cukety, 300 g pečeného masa, 4 stroužky česneku, cibule, ocet, cukr, karí, sůl
Očka cibule a plátky česneku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené cukety, koření, ocet, cukr, sůl a na kostky nakrájené pečené maso. Podlijeme a dusíme. Podáváme s rýží.
Cuketová směs na toasty
300 g cuket, 300 g mletého masa, 150 g čerstvých hub, cibule, 2 lžíce sójové omáčky, máslo,olej, pepř, sůl
Na másle zpěníme cibulku, přidáme kostky cuket, houby a mleté maso. Podlijeme a dusíme. Osolíme, opepříme, ochu-tíme sójovou omáčkou, odpaříme přebytečnou tekutinu a mažeme na toasty.
Cuketový skilet
4 šálky jemně nastrouhané cukety, cibule, 2 šálky pokrájených rajčat, 3/4 šálku hub, zbytky vařeného masa, pepř, sůl
Na oleji vše osmažíme, zalijeme, osolíme a opepříme, povaříme a podáváme s rýží nebo nudlemi v polévkových miskách.
Smažená cuketa
cuketa, sůl, hrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení
Cuketu neloupeme, nakrájíme ji na kolečka asi 1 cm silná, osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme s tatar-skou omáčkou a bramborem.
Cuketa v těstíčku
2 cukety, olej, sůl;
na těstíčko: 2 vejce, mléko, hladká mouka, případně další přísady
Cukety neloupeme, nakrájíme na kolečka nebo podélně na plátky (u mladých cuket je to lepší), obalujeme v těstíčku a smažíme. Do těstíčka lze přidat bílé víno; nebo kondenzované mléko Tatra; nebo rozstrouhanou cibuli; nebo nastrouhaný brambor; strouhaný sýr - čím výraznější, tím lepší; cuketu možno před namočením do těstíčka potřít česnekem; trojobal může mít i například tuto podobu: mouka + sůl + pepř + trochu prášku do pečiva - vejce + citronová šťáva - strouhanka + strouhaný sýr; při podávání lze smažené cukety dochutit majolkou, tatarskou omáčkou, kečupem, ochuceným jogurtem.
Cuketové placičky
cukety, vejce, strouhanka, muškátový oříšek, máslo, strouhaný sýr, petrželka, sůl, tuk na smažení
Cukety nakrájíme, povaříme, vodu slijeme, jemně posekáme. Osolíme, přidáme vejce, strouhanku, špetku muškátového oříšku a vypracujeme těsto. Tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách. Na talíři každou poklademe máslem a posypeme sýrem a petrželkou. Podáváme s bramborem.
Cuketové placičky s mrkví
3 cukety, mrkev, cibule, 2 vejce, kmín, hladká mouka, olej, sůl
Nastrouhané cukety a mrkev osolíme a chvíli podusíme. Dáme na cedník okapat a na pánvi osmahneme jemně nakrá-jenou cibuli. Přidáme okapanou zeleninu, pokmínujeme a ještě chvíli dusíme. Směs necháme vychladnout, přidáme žloutky, sníh z bílků a tolik mléka a mouky, až vznikne hustší těsto. Tvoříme malé placičky a smažíme.
Cuketa s vejci
cuketa, 2 vejce, lžíce mléka, mouka, strouhaný sýr, olej, pepř, sůl
Cuketu neloupeme. Podélně ji rozkrájíme na plátky, ty obalíme v mouce a na tuku osmažíme dohněda. Vejce zlehka ušleháme s mlékem, solí a pepřem, nalijeme na cuketu a na mírném ohni necháme ztuhnout. Posypeme strouhaným sýrem. K přípravě možno použít i smaženou cibulku, oregano, petrželku.
Varianta: Na kostky nakrájené cukety nejprve dusíme na cibulce osmahnuté na slanině.
Cuketové karbanátky po bulharsku
cukety, hladká mouka, bílý jogurt, vejce, kopr nebo petrželová nať, sůl, olej
Hruběji nastrouhané cukety osolíme, necháme řádně vypotit, přidáme hladkou mouku, celé vejce, trochu jogurtu a koření. Zpracujeme na hustší lívancové těsto, tvoříme malé tenčí karbanátky a smažíme na oleji. Na hotové můžeme dát lžičku jogurtu.
Cuketové karbanátky po moravsku
cukety, vejce, 2 hrsti ovesných vloček, strouhanka, česnek, majoránka, sůl, pepř
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme a necháme okapat. Přidáme ostatní přísady, dáme ještě chvíli odpočinout, tvoříme menší karbanátky, smažíme.
Cuketa s houbami
cuketa, houby, cibule, strouhanka, vejce, mouka, olej, smetana, sůl
Houby osmažíme na cibulce, osolíme, přidáme trochu smetany a chvíli povaříme tak, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny. Očištěnou cuketu nakrájíme na kolečka, dužinu vykrojíme a do středu každého plátku vložíme houby, celé obalíme jako řízky a osmažíme.
Cuketové smaženky
3 cukety, 6 vajec, lžíce strouhanky, pažitka, olej, pepř, sůl
Cukety nakrájíme na plátky a osušíme. Žloutky rozšleháme se solí a pepřem, vmícháme tuhý sníh z bílků, pažitku a strouhanku. Namáčíme osmaženou cuketu a opékáme smaženky.
Smažená cuketa se šunkovým salámem
cuketa, 100 g šunkového salámu, trojobal, olej, sůl
Cuketu nakrájíme na plátky jen asi 1/2 cm silné a osušíme. Každý plátek potřeme po obou stranách slabě olejem, vložíme mezi dva tenké plátky salámu, obalíme v trojobalu a usmažíme.
Mafiánský řízek
cuketa, 4 vepřové řízky, vejce, strouhanka, 3 čerstvé feferonky, 3 lžíce sterilovaných kapií, olej, sůl
Na naklepané a osolené řízky rozložíme směs z uvařených, propasírovaných cuket s feferonkami a kapií, přeložíme, spojíme párátkem, obalíme v trojobalu a smažíme. Podáváme s bramborovou kaší zjemněnou strouhaným sýrem.
Cukety plněné šunkou
4 cukety, 100 g šunky, cibule, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, strouhanka, olej, pepř, sůl
Cukety omyjeme, neloupeme, dužinu vydlabeme a nasekáme na malé kousky. Půlky cuket vložíme do horké vody, chvíli povaříme a necháme okapat. Šunku, rajčata, cibuli a česnek pokrájíme, osmahneme na oleji. Přidáme dužinu z cukety, sůl a pepř a ještě mírně podusíme. Zahustíme strouhankou a směsí naplníme půlky cuket. Narovnáme je do vymazaného pekáčku a asi 20 minut pečeme.
Plněné cukety po italsku
4 cukety, 200 g vařeného telecího, 50 g šunky, 100 g střídky bílého chleba, 2 žloutky, cibule, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 60 g másla, lžíce zelené petržele, 1 dl bílého vína, lžíce protlaku, bazalka, pepř, sůl
Cukety vydlabeme, telecí se šunkou jemně umeleme a smícháme s předem namočenou a vymačkanou střídkou bílého chleba nebo housky. Přidáme žloutky, strouhaný sýr, sůl, pepř, na polovině másla zpěněnou cibuli, petržel, bazalku a vydlabanou dřeň. Cukety touto směsí naplníme a několik minut pečeme v máslem vymazané misce. Pak zalijeme vínem, protlakem, rozředěným troškou vývaru, přiklopíme a dusíme v troubě ještě 20 až 30 minut.
Plněné cukety po španělsku
4 cukety, dušená rýže, šafrán, strouhaný parmazán, česnek, strouhanka, olej, sůl
Vydlabané podušené cukety naplníme dušenou rýží ochucenou solí, šafránem a česnekem. Upravíme do vymazaných ohnivzdorných misek, posypeme strouhanou houskou a parmazánem a pečeme.
Plněné cukety po maďarsku
4 cukety, 2 vejce, 3 žemle, 200 g žampionů, máslo, mléko, estragon, 2 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, pepř, sůl
Cukety rozkrojíme na půlky, vydlabeme, osolíme a naplníme nádivkou. Na pekáčku je pokapeme rozehřátým máslem, posypeme sýrem, podlijeme smetanou a pečeme.
Nádivka: Nakrájené žemle zvlhčíme mlékem, po chvilce přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, podušené žampiony, koření, sůl a promícháme.
Vepřové v cuketách
4 cukety, 1/2 kg vepřového, 2 cibule, 120 g předvařené rýže, vejce, citron, 1 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, hrstka bylinkové směsi (estragon, petržel, saturejka, majoránka, rozmarýn, tymián, bazalka, yzop), máslo, pepř, sůl
Maso drobně pokrájíme nebo umeleme a dusíme na másle s cibulí, bylinkami, solí a pepřem. Když je měkké, necháme částečně vychladnout, přidáme rýži, vejce a šťávu z citronu. Směsí naplníme vydlabané, ve slané vodě ovařené půlky cuket. Srovnáme do máslem vymazaného pekáčku, přidáme vydlabané zbytky cuket, povrch pokryjeme vločkami másla a zapékáme. Deset minut před koncem zalijeme strouhaným sýrem, rozmíchaným ve smetaně, a prudce zapečeme.
Cukety plněné masem a houbami
4 mladé cukety, 10 g sušených hub (nebo přiměřeně více čerstvých), 2 cibule, stroužek česneku, 350 g mletého masa, 1/2 lžičky oregana nebo tymiánu, 6 rajčat, strouhaný sýr, olej, pepř, sůl
Cukety podélně rozkrojíme, osolíme, dřeň vydlabeme a posekáme do