Vepřové maso
Vepřové maso je poměrně dosti využívané k přípravě mnoha pochoutek. Je cenově přijatelné a díky vyššímu počtu různých částí si můžeme vybírat ten druh, který je pro náš pokrm nejvhodnější. Za nejchutnější a nejlibovější se považuje panenka, ze které můžeme připravovat medailonky, smažené řízky nebo rolády. Z kotlety jsou chutné různé omáčky, smažené přírodní či obalené řízky, nedoporučuje se však péct ji v troubě, protože je to nejjsušší část a po upečení bývá velice tuhá. Naopak krkovice je protkaná silnějšími tukovými vlákny a pro pečení je více než vhodná. Můžeme ji také využít pro přípravu rolád a ke smažení přírodních řízků. Další částí je kýta, která se též řadí k sušším kusům, hodí se na přípravu rolád, závitků a omáček. Na kostičky nakrájené ramínko a plec použijeme k dušení nebo vaření gulášů a ragú. Hlava, koleno, nožičky nebo ocásky jsou vhodné pouze pro vaření na ovar nebo sulc. Bůček používáme většinou na mleté maso, ale také se dá péct v troubě jako přídavný kus k sušším masům.
text použit z www.az-recepty.cz